چیلر صنعتی نوعی دستگاه سرمایشی به حساب می آید که برای خنک کردن مکان های مختلفی کارایی دارد، یکی از تفاوت های بارز چیلر صنعتی و خانگی می توان را می توان به این موضوع اشاره کرد که مدل صنعتی قابلیت استفاده مستمر را فراهم می کند که یکی از مزایای این نوع چیلرها به حساب می آید، البته در مقاله مزایای چیلر صنعتی چیست به صورت کامل تمام مزایای آن بررسی شده است که می توانید برای آشنایی بیشتر با مزایای چیلرصنعتی از آن استفاده کنید.
چیلر صنعتی کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که چیلر صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
معرفی چیلر صنعتی
چیلرها نوعی دستگاه تبریدی هستند که با استفاده از روش سیکل تبرید تراکمی عمل کرده و با استفاده از سیال های واسط که ممکن است آب یا اتیلن گلیکول باشد سبب تولید سرما و تأمین میزان برودت لازم خواهد شد. بصورت کلی چیلر صنعتی نوعی سیستم سرمایشی به حساب می آید که اغلب برای سرد کردن و سرد نگه داشتن محیط های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد؛ این نوع چیلرهای صنعتی می تواند برای خنگ کردن آب زیر صفر درجه نیز استفاده شود.
یک نکته مهم در رابطه با چیلرهای صنعتی می توان این گونه گفت، این نوع چیلرها تفاوت های زیادی با انواع چیلرهای قابل استفاده در محیط های مسکونی و غیرمسکونی دارد، یکی از مهمترین آن ها را می توان به مدت زمان استفاده از آن اشاره کرد که چیلرهای خانگی و مسکونی تنها در فصول گرم سال قابل استفاده هستند اما چیلرهای صنعتی فارغ از سرد یا گرم بودن محیط بیرونی و تغییر فصل ها پیوسته قابل استفاده قرار می گیرد و این مسئله با توجه به نام آن که صنعتی است برمی گردد.
چیلر صنعتی از چه اجزایی تشکیل شده؟
چیلرهای صنعتی از 4 قسمت زیر تشکیل شده اند:
1- کمپرسور
یکی از مهم ترین بخش هر سیستم سرمایشی کمپرسور است، زیرا وظیفه آن فشرده کردن گاز مبرد و انتقال آن به کندانسور می باشد. کمپرسورها دارای انواع مختلفی هستند که برخی از آن ها را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمپرسور حلزونی یا اسکرال
- کمپرسور دوار یا روتاری
- کمپرسور گریز از مرکز
- کمپرسور اسکرو یا پیچشی
- کمپرسور پیستونی
2- کندانسور
همانطور که پیش تر اشاره شد گاز مبرد پس از آنکه توسط کپرسور فشرده شد آنگاه به کندانسور انتقال می یابد، کندانسور بخشی از چیلر صنعتی به حساب می آید که مسئولیت خنک سازی گاز مبرد را به عهده دارد و در دو دسته مختلف تقسیم بندی می شوند:
- کندانسور هوا خنک
- کندانسور آب خنک
در کندانسور هوا خنک، هوای خنک که توسط لوله های مفرد خنک شده را از طریق فن به محیط مورد نظر انتقال می دهد و بدون دخالت آب تمام مراحل انجام خواهد شد بنابراین هیچ نیازی به برج خنک سازی نخواهد داشت.
اما در کندانسور آب خنک با توجه به نام آن آب نقش اصلی در خنک سازی داری، به این صورت که مبرد درون لوله و پوسته قرار گرفته و آب خنک نیز در اطراف آن عبور می کند، و عملکرد آن به این صورت است که گرمای مبرد را گرفته و در نهایت مبرد را خنک سازی می کند و در صورت گرم شدن این آب به برج خنک کننده انتقال داده می شود.
3- اوپراتر
بخش دیگر از چیلر اوپراتور است که از لوله و پوسته تشکیل شده و وظیفه اصلی آن انتقال مبرد می باشد، اطراف لوله ها بوسیله آب پوشش داده شده که هدف آن خنک کردن می باشد، مبرد گرمای آب را از آن می گیرد و آب را به دمای زیر صفر هم می رساند، سپس آبی که خنک شده است توسط پمپ مخصوصی به رادیاتورها، فن کوئل ها، شوفاژ و دستگاه های صنعتی انتقال داده شده و در نهایت سبب خنک شدن محیط مورد نظر خواهد شد.
4- اکسپنشن ولو یا شیر انبساط
وظیفه شیر انبساط تبدیل مبرد مایع به گاز است، که این بخش حدود 25درصد مبرد مایع را به گاز تبدیل کرده و در نهایت باقی مانده آن را با هدف خنک سازی به اپراتور برساند.
انواع چیلرهای صنعتی
چیلرهای صنعتی دارای انواع مختلفی هستند که با شناخت وظایف و کارکرد هریک و همچنین شناسایی نیاز خود در نهایت نوعی را انتخاب کنید که متناسب با نیازهای شما باشد و گزینه مناسب و مطمئنی به شمار بیاید. چیلرهای صنعتی دارای دسته بندی ها ی متفاوتی هستند که در ادامه به معرفی هریک می پردازیم.
چیلرها با توجه به نوع کندانسور به دو دسته : چیلرهای صنعتی آب خنک و چیلرهای صنعتی هوا خنک دسته بندی خواهد شد، همچنین چیلرها بر حسب نوع کمپرسور به چیلرهای صنعتی تراکمی و جذبی تقسیم شده که چیلر صنعتی تراکمی نیز به چیلر صنعتی اسکرول، چیلر صنعتی اسکرو، چیلر صنعتی پیستونی، چیلر صنعتی سانتریفیوژ تقسیم بندی خواهد شد.
1- چیلرهای صنعتی آب خنک
چیلر صنعتی آب خنک دارای یک کندانسور آب خنک است که به برج های خنک کننده اتصال دارد، این چیلرهای اغلب برای تأسیساتی استفاده خواهد شد که دارای آب کافی می باشند و گزینه مناسبی برای خنک کردن دما و تهویه مناسب در ساختمان های کوچک تا بسیار بزرگ مانند فرودگاه ها و مراکز خرید بزرگ کاربرد دارد.
این نوع چیلرهای صنعتی آب خنک جهت متراکم کردن مبرد از آب کندانسور چرخشی و یک برج خنک کننده استفاده خواهد می کند و به دلیل محافظت از این نوع چیلرهای صنعتی در نتیجه ماندگاری و طول عمر بالایی خواهند داشت.
2- چیلرهای صنعتی هوا خنک
چیلرهای صنعتی هوا خنک با استفاده از هوای محیط خنک شده و اغلب در سیستم هایی استفاده خواهد شد که فضای کوچکی دارد و با مشکل کم آبی روبه رو می باشند. چیلرهای صنعتی هوا خنک یک گزینه مقرون به صرفه و اقتصادی به حساب می آید؛ زیرا دارای سیستم ساده تری بوده و به تبع هزینه نصب و نگهداری آن نیز کمتر است اما به دلیل قرار گرفتن آن در محیط بیرون ممکن است طول آن کاهش یابد.
دیگر چیلرهای صنعتی که با توجه به نوع کمپرسور دسته بندی می شد را در ادامه با توضیح مختصری معرفی می کنیم.
3- چیلر صنعتی اسکرول
این نوع چیلرهای صنعتی دارای اسکرول های زیادی است که در جهت فشرده سازی مبرد کاربر دارد و سبب کاهش صدا و در نهایت افزایش کارایی خواهد شد، نکته جالب و قابل توجه در چیلرهای صنعتی اسکرول سازگاری آن با محیط زیست است که امروزه این مسئله بسیار مورد توجه افراد می باشد، از این رو انتخاب این چیلر در حال افزایش می باشد.
4- چیلر صنعتی اسکرو
این نوع چیلرهای صنعتی توسط آب یا هوا خنک شده و جهت فشرده سازی بخار مبرد از روتور مارپیچ استفاده می کند.
در مقاله هر آنچه باید در مورد چیلر صنعتی بدانیم که بر روی وبسایت وجود دارد می توانید اطلاعات دقیق تری را در رابطه با انواع چیلرهای صنعتی بدست آورید.
کاربرد چیلرهای صنعتی در چه صنایع مختلف
چیلرهای صنعتی کاربرد مختلف و متفاوتی دارد و می توان به حوزه داروسازی، تولید مواد غذایی، پیتروشیمی و… اشاره کرد که در این حوزه ها چیلرهای صنعتی پرکاربرد می باشد و در نهایت بهره وری را در پروسه تولید افزایش خواهد داد، در ادامه حوزه های مختلف را معرفی کرده و در ادامه برخی از آن ها را توضیح می دهیم.
- کاربرد چیلرهای صنعتی در محیط های سربسته که دمای هوا بالا است
- کاربرد چیلرهای صنعتی با هدف خنک کردن فرآیند تولید
- کاربرد چیلرهای صنعتی در صنعت تولید پلاستیک های مختلف
- کاربرد چیلرهای صنعتی در راستای آبکاری فلزها
- کاربرد چیلرهای صنعتی در صنایع غذایی
- کاربرد چیلرهای صنعتی در صنعت برق
- کاربرد چیلرهای صنعتی در حوزه پزشکی
- کاربرد چیلرهای صنعتی در حوزه داروسازی
1- استفاده در محیط های تولیدی که دمای محیط بالا است، زیرا دمای بالای دستگاه های موجود در مراکز صنعتی دمای بالایی دارد و حرارت زیادی را تولید می کنند که در نهایت این گرما آزاردهنده و خطرناک است، از این رو استفاده از چیلر صنعتی دمای محیط را کاهش داده و در نهایت کارایی را افزایش خواهد داد و محیطی با هوای مطبوع و ایمن را بوجود می آورد.
لازم به ذکر است استفاده از چیلرهای صنعتی در خنک کردن دفاتر و دیگر فضاهای گرم نیز کاربرد دارد.
2- خنک کردن تجهیزات صنعتی
تجهیزات مختلفی که در فضای صنعتی کاربرد دارد به دلیل اصطکاک و دیگر موارد سبب تولید گرما خواهد شد که برای افزایش کارایی و بالا بردن طول عمر تجهیزات صنعتی استفاده از یک چیلر صنعتی بسیار کاربردی می باشد.
3- خنک کردن تجهیزات پزشکی
استفاده از چیلرهای صنعتی در حوزه پزشکی نیز کاربردهای زیادی دارد، زیرا اغلب تجهیزات پزشکی دارای سنسورهایی است که نیاز به اندازه گیری دقیق می باشد، دمایی که توسط اسکنرهای سیتیاسکن یا MRI تولید می شود نیاز است کنترل شود تا در نهایت نتایج دقیقی را از آن کسب کنیم؛ که چیلرهای صنعتی با خنک کردن این دستگاه ها کارایی و دقت آن را افزایش می دهند.
همچنین در مقالات مزایای چیلر صنعتی چیست و ۵ دلیل برای اینکه یک کارخانه باید چیلر صنعتی داشته باشد می توانیم به ترتیب با تمام مزایای و کاربردهای بیشتر چیلر صنعتی و همچنین اهمیت و لزوم استفاده از چیلر صنعتی در کارخانه ها و محیط های صنعتی بزرگ آشنا شویم.
کلام آخر
چیلرهای صنعتی از تجهیزات پرکاربردی سرمایشی به شمار می آید که با دریافت گرما از محیط باعث کاهش دمای محیط و تجهیزات خواهد شد، در این مقاله در پاسخ به سؤال چیلر صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟ به کاربرد تجهیزات صنعتی در حوزه های مختلف پرداخته شد و همچنین نحوه کارکرد هریک نیز توضیح داده شد تا در نهایت چیلر صنعتی مناسب با نیاز و فضای کاربردی خود را تهیه نمایید.
سوالات متداول
خیر چیلرها اغلب با هدف تولید هوای خنک طراحی شده اند، تنها در چیلر جذبی دو اثر احتمال تولید آب گرم وجود دارد.
خیر چیلر وسیله سرمایش بهصورت مرکزی است و از مزایای سار بیشتری نسبت به کولر آبی برخوردار است.
- یکسان بودن تولید در تمام فصول، صرفه جویی در مواد اولیه، بالا رفتن کیفیت و تعداد تولید، صرفه جویی در زمان و...