نقش کمپرسور در چیلر صنعتی و انواع ان؟


نقش کمپرسور در چیلر صنعتی و انواع ان؟

چیلر به عنوان نوعی پمپ انرژی که هوای گرم را منتقل می‎کند یکی از مهم‎ترین دستگاه‎های سرد کن است. چیلرها مدل‎های گوناگونی دارند که با توجه به ساختارشان از چیلر عنوان سرد کن در واحد‎های مسکونی، اداری و … تا تولیدات و صنایعی که نیاز به خنک کننده دارند استفاده می‎شود. در بین اجزا چیلر یکی از مهم‎ترین قطعات کمپرسور چیلر است. در ادامه این مطلب درمورد نقش کمپرسور در چیلر صنعتی و انواع آن بیش‎تر صحبت می‎کنیم.

کمپرسور چیست؟

ما در صنایع و سیستم‎های متعددی نیاز به هوای فشرده داریدو کمپرسور یک نوع پمپ باد است که کار آن متراکم و فشرده کردن هوا و گازها است. کمپرسور دارای یک مخزن است که هوای متراکم در آن قرار می‎گیرد. موتور کمپرسور که با انرژی الکتریکی یا دیزلی کار می‎کند قدرت لازم را تامین می‎کند تا کمپرسور گاز یا هوا را مکش کند؛ در درون مخزن پیستونی وجود دارد که عمل فشرده سازی را انجام می‎دهد. از دیگر قطعات کمپرسور می‎توان به فیلتر که از ورود گرد و غبار یا رطوبت بالا به درون مخزن کمپرسور جلوگیری می‎کند، سنسور حرارتی و فشار که در صورت بالا بودن دمای گاز یا عدم فشرده سازی مناسب هشدار می‎دهد، سوپاپ اطمینان و کوپلینگ اشاره کرد.

نقش کمپرسور در چیلر صنعتی چیست؟

در صنعت دستگاه‎ها و ماشین‎ها بعد از مدتی کار کردند دچار افزایش دما می‎شوند؛ در این شرایط یک چیلر برای بازگرداندن دستگاه‎ها به حالت تعدل دمایی نیاز است. چیلر بخشی به اسم مبرد یا سرما ساز دارند که در اصل یک مایع یا گاز است. مبرد چیلر صنعتی معمولا از یک گاز برای این کار استفاده می‎کند. کمپرسور به عنوان قلب چیلر صنعتی آغازگر سیستم خنک سازی یا در اصطلاح سیکل تبرد است. کمپرسور با انرژی مکانیکی خود هوای مبرد را مکیده و در مخزن خود آن را فشرده و متراکم می‎کند؛ در اثر این متراکم سازی دما و فشار گاز بسیار بالا می‎رود. در خروجی کمپرسور مبرد فشرده شده از روی لوله‎های خنک کننده کمپرسور گذشته و به سمت کندانسور دیگر قطعه چیلر هدایت می‎شود. کندانسور مبرد فشرده شده را به قدری خنک می‎کند که به مایع تبدیل شود. مایع سرد به اواپراتور وارد و آب یا ضد یخ درون چیلر را خنک می‎کند. بعد از خنک کردن آب دمای مبرد دوباره بالا رفته و به درون کمپرسور کشیده می‎شود. آب سرد خروجی چیلر است که برای تولید برودت از آن استفاده می‎شود. در این روند کمپرسور مهم‎ترین قطعه است و چیلر بدون کمپرسور قادر که خنک سازی نیست؛ چون برای خنک سازی حتما باید گاز فشرده شود و این وظیفه کمپرسور است. اهمیت کمپرسور چیلر به قدری زیاد است که بالا یا پایین بودن راندمان کلی چیلر به طور مستقیم تحت تاثیر نحوه عملکرد کمپرسور است.

انواع کمپرسور چیلر

کمپرسورها انواع گوناگونی دارند که هر کدام برای کاری مناسب است؛ اما به طور کلی کمپرسورها بر حسب چگونگی عملکرد به دو دسته عمده تقسیم می‎شوند که هر کدام شامل چند نوع کمپرسور چیلر گوناگون می‎شوند که در ادامه هر کدام را مفصل شرح می‎دهیم.

انواع کمپرسور چیلر صنعتی

کمپرسور جا به جایی مثبت

در کمپرسورهای جا به جایی مثبت نحوه کار بدین صورت است که مبرد یا گاز در یک محیط بسته مثل مخزن کمپرسور محبوس می‎شود؛ سپس با کاهش حجم محیط عملیات فشرده سازی انجام می‎شود؛ مثلا پیستون حرکت کرده و ظرفیت مخزن را به یک سوم کاهش می‎دهد و در یک سوم باقی مانده گاز فشرده می‎شود. کمپرسور چیلر جا به جایی مثبت دارای دو نوع کمپرسور دوار و رفت و برگشتی است.

  • کمپرسور دوار دارای دو محور با پره‎های نر و ماده است که خلاف جهت یکدیگر می‎چرخند. وقتی هوا وارد مخزن کمپرسور می‎شود پره‎های مارپیچ شروع به چرخش می‎کند تا گاز بین پره‎ها و دیواره کمپرسور حبس شود و به مرور به سمت انتهای مخزن هل داده شده و متراکم می‎شود. کمپرسور اسکرال، رینگ مایع، پره‎ای و Lobe ازدیگر مدل‎های کمپرسور چیلر دورانی است.
  • کمپرسور رفت و برگشتی دسته دوم کمپرسورهای جا به جایی مثبت است که دارای پیستون است و پیستون با بالا و پایین شدن فضای مخزن را کاهش داده و مبرد را فشرده می‎کند. کمپرسور یک اثره، دو اثره و دیافراگمی از انواع کمپرسور چیلر رفت و برگشتی هستند.

کمپرسورهای دوار سر و صدا و لرزش کم‎تری دارند و فشار گاز خروجی آن‎ها نوسان کم‎تری دارد.

کمپرسور دینامیکی

کمپرسورهای دینامیکی هوا را محبوس نمی‎کنند؛ بلکه مبرد به طور پیوسته در مخزن جریان دارد. کمپرسور چیلر دینامیکی دارای پره‎هایی است که با سرعت سریع خود سرعت هوا و انرژی جنبشی آن را به شدت افزایش می‎دهند. قطعه در این کمپرسورها وجود دارد به نام دیفیوزر که انرژی جنبشی گاز را تبدیل به انرژی پتانسل می‎کند در نتیجه فشار گاز بالا رفته و متراکم می‎شود. کمپرسورهای دینامیکی دارای دو نوع گریز از مرکز و محوری هستند.

  • کمپرسور گریز از مرکز به طوری طراحی شده که ورودی آن در مرکز یک پروانه است. با چرخش پرسرعت پروانه گاز سرعت گرفته و همزمان به علت نیروی گریز از مرکز گاز به صورت دایره‎ای از وسط پروانه به اطراف و دیواره کمپرسور رفته و وارد دیفیوزر می‎شود.
  • کمپرسور محوری دارای یک روتور پرده‎دار است. سرعت چرخش این پره‎ها سرعت گاز را هم افزایش می‎دهد. حرکت گاز در کمپروسورهای محوری در راستای روتور است.

کمپرسورهای دینامیکی برای کاربردهای غیر صنعتی خیلی مناسب نیست و در جاهایی استفاده می‎شود که نیاز به دبی بالایی باشد. کمپرسورهای دینامیکی به نسبت کمپرسور جا به جایی مثبت دارای دبی بالاتر هستند ولی قدرت متراکم سازی کم‎تری دارند.

کمپرسورهای چیلر صنعتی

نکات نگهداری برای افزایش طول عمر کمپرسور

کمپرسور چیلر صنعتی جایگاه بسیار مهمی دارد به طوری که اگر در کمپرسور اختلالی ایجاد شود به طور کلی چیلر از کار افتاده و محتمل هزینه سنگینی برای تعمیرات خواهید شد؛ به همین دلیل رعایت چند نکته برای افزایش طول عمر و راندمان کمپرسور بسیار مهم است.

  • روزانه روغن کمپرسور و موتور آن را چک کنید و از پر بودن و نشتی نداشتن آن اطمینان پیدا کنید.
  • در فرایند فشرده سازی مقداری رطوبت در مخزن جمع می‎شود؛ رطوبت را  روزانه از مخزن تخلیه کنید.
  • فیلترها را مدام چک کنید تا تمیز و سالم باشد.

اگر قصد خرید و یا تعمیر کمپرسور را دارید و به دنبال یک مرجع معتبر می‎گردید؛ جهت کسب اطلاعات بیش‎تر و آشنایی بیش‎تر با انواع کمپرسور می‎توانید به سایت چیلر صنعتی البرز مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در print

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
Verified by MonsterInsights